BLIKI | KONTICH

De traditie van fijne wapenmakerij naar Engels model, ontstond in Baskenland na de slag bij Talavera, toen Napoleon door de troepen van de Hertog van Wellington en het Spaans verzet uit Spanje werd verdreven. Engelse officieren namen op hun terugreis ruwe Spaanse geweerlopen mee naar Engeland, Spaans staal was toen reeds befaamd voor zijn sterke eigenschappen, en lieten er door Londense wapenmakers geweren met maken.

Dit was het begin van een band tussen Londen en de Baskische havenstad Bilbao. De Basken stuurden schepen met ijzererts naar Engeland en brachten als terugvracht kolen mee. Uiteraard leiden deze hechte commerciële band tusen Londen en Bilbao eveneens tot een uitwisseling van technologie en technieken, waardoor de Basken de passie voor fijne geweren van de Engelsen overnamen.

Onder invloed van Koning Alfonso XIII (°1886), die een grote passie had voor drijfjachten in Spanje en Engeland, werd deze vorm van jagen zeer populair bij de Spaanse elite en ontstond er een vraag naar fijne jachtgeweren, dewelke een groot aantal patronen na elkaar konden schieten en ook als paar of triplet werden vervaardigd.Zo startte in 1915 Miguel Aguirre en Nicolas Aranzabal hun wapenfabriek- Aguirre y Aranzabal, later werelwijd bekend als AYA. Onder stimulans van het Engelse bedrijf ASI (Anglo Spanish Imports), dewelke half van de jaren 1950 AYA hadden uitgekozen als leverancier, groeide zij uit tot de meest succesvolle en gerespecteerde wapenmaker van Baskenland.

Nu nog steeds is AYA bekend voor zijn traditionele artisanale juxtaposé geweren en heeft als grootste afzetmarkt het veeleisende Groot-Brittanië. Deze geweren zijn dan ook het beste alternatief voor wie een klassiek Engels geweer wil, doch geen Londense prijzen wil betalen. Hun gamma bestaat vooral uit de systemen Anson & Deeley en de beproefde zijslotengeweren systeem Holland&Holland.Bij beide systemen heeft men de keuze tussen een standaard uitvoering en een veredelde uitvoering.

Tachtig procent van de AYA productie bestaat uit het standaard zijslotengeweer - N°2, dat reeds een gelijke kan genoemd aan vele Engelse geweren. In 2011 werd dit basisgeweer N°2 onderverdeeld in een standaard en een N°2 De Luxe, voor dewelke men een hogere en identieke houtcategorie als voor de topmodellen - N°1 - gebruikt en waarop men een verfijnde gravure plaatst.


 
De N° 1 geweren zijn de top van AYA en hebben een manuele gravure, waarbij men kan kiezen uit de voorgestelde gravures uit de catalogus, of uiteraard zelf een gravure kan laten ontwerpen. Op N°1 worden alle ajustages en vormgevingen tot in de hoogste graad afgewerkt, worden de lopen uit chroom molybdeen gemaakt, en wordt het beste hout gebruikt.

Waarom kiezen voor een AYA geweer?
Elk AYA geweer wordt apart en op bestelling gemaakt. Hierdoor is elk geweer uniek en een artisanaal product. Desgewenst en zonder meerprijs kan u het hout kiezen waar uw kolf zal uit gemaakt worden. Dit gebeurt door u via email foto's te bezorgen van houtblokken dewelke in voorraad zijn.

Om uw geweer nog verder te personaliseren, kan voor een meerprijs van slechts 730€ de kolf volledig met de hand op uw maat gemaakt worden, zodat het geweer een verlengde wordt van uw arm. Uiteraard zijn alle nieuwe AYA geweren beproefd voor de krachtigste staalhagelpatronen.

Verschillende van onze klanten die over de ganse wereld reizen, en nochtans dure luxewapens bezitten, verkiezen om hun jachtreizen met hun AYA’s te maken en aldus geen risico te lopen op verlies van hun duurdere wapens.

Eveneens hebben we klanten die dure oudere geweren hebben, dewelke echter niet aangepast zijn voor staalhagel. Om staal te kunnen schieten laten ze een AYA kloon maken van hun bestaand geweer, waarmee ze dan de krachtigste staalhagelpatronen kunnen schieten.Op de  Internationale Wapenbeurs IWA van 2010 te Nürnberg in Duitsland, bezegelde de directeur Mr. Inigo Lopez van AYA de succesvolle samenwerking met wapenhandel Bliki. Jan Bliki zal voortaan in exclusiviteit AYA vertegenwoordigen in de Beneluxlanden.

Bezoek de website van AYA

  • 3.png
  • 7.png
  • 10.png
  • Schermafbeelding-2018-02-15-om-15.07.14.png
  • 6.png
  • 11.png
  • Schermafbeelding-2018-02-15-om-15.07.02.png